maandag 15 december 2008

ROC gaat peuterleidsters bijscholen in Nederlands

De oproep van de MOgroep om zo snel mogelijk de taalachterstand van peuterspeelzaalleidsters aan te pakken, krijgt gehoor van het ROC. De onderwijsinstelling gaat leidsters van peuterspeelzalen opleiden en bijscholen in de Nederlandse taal.

Leidsters krijgen een taaltoets
Een taalexpert zal moeten bepalen aan welk minimumniveau de leidsters moeten voldoen. Medewerkers van peuterspeelzalen worden onderworpen aan een toets en zonodig worden bijgeschoold.
De MOgroep melde vorige week dat veel leidsters die werken met kinderen met een taalachterstand zelf vaak ook slecht Nederlands spreken. Dit heeft een negatief effect op het taalniveau van een toch al kwetsbare groep kinderen. De MOgroep trok dan ook aan de bel.

Voor- en vroegschoolse educatie
Ook staatssecretaris Dijksma heeft taalachterstand, en dan met name bij peuters hoog op de prioriteitenlijst staan. Zij zegde eerder al ruim 210 miljoen euro toe ter ondersteuning van de programma's van voor- en vroegschoolse educatie.

http://www.kinderopvangtotaal.nl/1547/default.aspx?showobject=13237&showtarget=2232&creationdate=True&source=%2f1547%2fdefault.aspx%3fshowobject%3d13258%26showtarget%3d2232%26creationdate%3dTrue%26source%3d%252f

Ik vind het goed dat de leidsters les krijgen in de Nederlandse taal. De kinderen moeten namelijk deze taal goed kennen en als je leidster dat zelf niet goed kan leert het kind het ook verkeerd. Ik vind het goed van de scholengemeenschap dat ze deze leidsters willen opleiden en bijscholen.

Geen opmerkingen: